המיתוס של היפנוזה: האם באמת קיים דבר כזה?”
הקדמה:
רבים מאיתנו מכירים את המונח “היפנוזה” מהקולנוע, מהספרות או מאירועים על הבמה, בהם אנשים נשמעים “מוקסמים” ומבצעים כל מה שהמנחה מבקש. במשך מאות שנים יוחס למושג הזה קשר מסתורי לשינה ולמצבים בלתי-מובנים של חוסר שליטה. למעשה, המונח “היפנוזה” מגיע מהמילה היוונית “היפנוס”, שפירושה שינה – אבל ההשוואה רחוקה מלהיות נכונה. האמת היא שמדובר במצב טבעי, שמתקיים בו זמנית מצב של ריכוז ושליטה פנימית.
המצב המודרני – מונודאיזם, לא היפנוזה:
כדי לדייק ולהבין את הכלי הזה במונחים המתאימים, חשוב להחליף את המונח הישן בחדש – מונודאיזם או “מיקוד מנטלי עמוק”. מושג זה מדגיש את החוויה הפנימית, בה האדם מצליח להיכנס למצב ייחודי של ריכוז עמוק תוך שמירה על מודעות. למעשה, במקום שמישהו “ישלוט” בו, האדם הנמצא במונודאיזם שולט במצבו, בתודעתו וברגשותיו, והדבר נעשה בהנחיית מנחה ולא תחת השפעה חיצונית.
כיצד מצב מונודאיזם עובד על המוח?
כאשר נכנסים למצב מונודאיזם, המוח עובר ממצב של קשב מפוזר למיקוד מלא במטרה אחת – בין אם זו תחושת רגיעה, טיפול בכאב או פשוט תחושת איזון נפשי. במצב זה, המוח לא מנותק מהמציאות; להיפך, הוא מתפקד במודעות ועם גישה לגורמים חשובים בתהליך כמו זיכרון, קבלת החלטות ותחושת ביטחון עצמי.
במה שונה מצב מונודאיזם מהיפנוזה מסורתית?
מונודאיזם שונה בתכלית מתפיסת ה”היפנוזה” המסורתית בכך שאין בו מצב של חוסר שליטה או הכנעה. במקום זאת, אדם מגיע למונודאיזם מתוך רצון לשפר את הקשר עם תודעתו ולשלוט במחשבותיו וברגשותיו בצורה מיטבית. אין כאן קסמים, אלא חקירה עצמית ושימוש בכלים מנטליים שנועדו להיטיב עם המשתמש.
סיכום:
אם עד היום חשבתם על היפנוזה כעל שליטה חיצונית או כשינה מעורפלת, כדאי לחשוב מחדש. מונודאיזם הוא כלי עוצמתי לריפוי עצמי ולהעצמה אישית. לכל אחד יש את האפשרות להתנסות במצב זה ולגלות בעצמו את היתרונות הגלומים במיקוד המנטלי. התחילו לשקול אותו ככלי לחיים מאוזנים ומשוחררים ממגבלות מנטליות ישנות.
תגובות אחרונות