קורס סוגסטיה השלם בהרשמה מוקדמת
ששת הצרכים האנושיים על פי אנטוניו רובינס ומדנס קלאוי
מערכת יחסים זה דבר חשוב- יתכן וזה הגורם היחיד הגדול ביותר, באושר שלנו, לאורך כל החיים שלנו.
זה האופן שבו רגשותינו מתעצמים, באמצעות השיתוף… זה האופן שבו אנו בונים את ההיסטוריה שלנו עם אחרים, וחולקים זיכרונות וטועמים את החוויות שלנו, עם זאת זה לא תמיד קל, מדוע? מכיוון שיש אדם נוסף מעורב – אדם עם החוויות של עצמו, העדפות, ערכים, ורמות שונות של מחויבות משל עצמו/עצמה. זה יכול להיות מתסכל לפעמים, ולא משנה כמה חזקה, עוצמתית, ומלאת תשוקה, היא המערכת יחסים. למעשה ניתן לומר, שתסכול הוא לעתים קרובות, סימן לתשוקה שמחכה להשתחרר ולפרוץ – אם אנו יכולים ללמוד איך להשתמש בו. ישנם תחומים רבים בחיים בהם אנו יכולים ליהנות ממידה רבה של שליטה, ובתחומים אחרים של החיים, יתכן ויש לך אפילו מיומנות רבה. ובתוך המערכת יחסים אין לך לא מיומנות ולא שליטה – במקרה הטוב יש לך השפעה.
אם אתה חושב שאתה יכול לשלוט בבת או בבן זוגך, אתה תהיה מתוסכל. אם אתה פשוט מצפה, מבן או בת הזוג להיות, או לעשות דברים בצורה מסוימת, אז בן או בת הזוג ירגיש “שפוט” ויפסיק לשתף פעולה אתך. ואם תנסה לכפות על בת זוגתך לעשות דברים, בדרך שאינה משקפים את רצונה/ו החופשי, לא יכולה להיות לך מערכת יחסים שמחה ומאושרת. במקרה הטוב המקסימום שיהיה לך זה השפעה, עם הרבה פחות שליטה, ממה שנדמה לך. האם זה חדשות רעות? ההפך, זה השביל והדרך לקיום ספונטניות ואינטראקציה, שהם הבסיס של כל מערכת יחסים מוצלחת, באמת. יש לרתום את חוסר הוודאות של קשר, ולתת לו להאיר את חיינו, אז בואו נתחיל…
יסודות: שישה צרכים אנושיים.
הרעיון של שישה צרכים אנושיים הוא ליבה של פסיכולוגיית הצרכים האנושית. אנו מאמינים שמוטיבציה אנושית מונעת על ידי הצורך למלא שישה צרכים אנושיים בסיסיים. הצרכים הללו הם הקובעים שלנו, ובמובנים מסוימים אף החברים הכי טובים שלנו. הם לעולם לא מפסיקים להניע אותנו, והם לעולם לא נעלמים. אתה לא יכול פשוט לפתור צורך – זה יחזור מחר, בעוד שבוע, או אפילו בעוד חמש דקות. הצרכים האנושיים שלנו הם הכוחות החשובים המעצבים את כל הבחירות שלנו. החדשות הטובות הם, שיש רק שישה צרכים אנושיים, ומיליון דרכים לספק את הצרכים האנושיים הללו שלכם. על ידי הבנה נכונה איך השישה צרכים אנושיים שלכם פועלים, אתם יכולים להביא את עצמכם ואת בן / בת זוגתכם לסיפוק מתמשך בחיים.
הצורך האנושי מספר אחד : וודאות / נוחות .
הצורך הראשון מתוך השישה צרכים הוא הצורך לוודאות שאנו יכולים להיות נוחים (להרגיש בנוח) כדי ליהנות, ולהימנע מכאב. עבור חלק מאתנו, זה אומר סביבה בטוחה, עקביות במערכת היחסים שלנו. אדם גם יכול לקבל וודאות דרך הרגלים פיסיים – אכילה למשל, יכולה לגרום לאדם להרגיש נוח ובטוח, או אפילו דרך אמונות מסוימות – למשל יכולה להיות לך אמונה שהבעיות שלך יפתרו.
מה נחוץ לאדם כדי להרגיש בטוח, זה דבר משתנה מאדם לאדם. בשביל אדם אחד, לדעת מתי תהיה הארוחה הבאה, זה וודאות מספקת, בזמן שלאדם אחר, הצורך לוודאות, יכול להיות מסופק רק אם יהיה לו מיליון דולר, בבנק. מילות קוד לוודאות הן: נוחות, בטחון, יציבות, יכולת חיזוי, הצפייה למרחוק.
שאל את עצמך, כשמתחיל להיות קשה, מה אתה עושה כדי להרגיש בטוח?
הצורך האנושי השני/אי וודאות-גיוון
פעם אנו מרגישים וודאות ועם זאת הצורך השני שלנו הוא לאיד וודאות – בשביל גיוון ואתגרים שירחיבו את מרחב הטווח הרגשי והפיסי שלנו, הגוף שלנו והמוח שלנו, הקיום הרגשי שלנו, כולם דורשים/לכולם דרוש אי וודאות, פעילות גופנית, מתח, גיוון הפתעה, אפילו אם יש לך לכל החיים אספקה של האוכל האהוב עליך מתישהו ובשלב כלשהו תרצה לאכול משהו אחר, המצב הרגשי והפיסי שלך ישתנה. אנחנו כולנו מעריכים אי וודאות/גיוון, ברמות שונות אבל כולנו צריכים את זה, אתה עשוי להשיג גיוון ע”י רדיפה אחרי שינויים, בילויים ועינוגים או ע”י לקיחת פרויקטים מסוכנים או התחייבויות מאתגרות, יש אנשים שמספקים את הצורך שלהם לאי וודאו/גיוון ע”י צפייה בסרט בזמן שאחרים צריכים להתנסות במרוץ מכוניות או טיפוס על הרים ואל תשכחו מקור רציני של גיוון בשביל כולנו: בעיות. כשדברים לא קורים כפי שתכננת, כאשר ציפיות לא מתמלאות ודברים לא הולכים כפי שציפית (בכיוון אחר), זה גם אי וודאות/גיוון. איזה סוג של גיוון או חוסר וודאות אתה חווה באופן יומיומי, על בסיס קבוע? מילות קוד בשביל אי וודאות הן: פחד, חוסר יציבות, שינוי, גיוון, כאוס, ריענון, שחרור, השתוקקות, מתח, מאמץ, הפתעה, בעיה, משבר, האם יש דרכים שבהם תחושה של אי וודאות מצליחה לתת לך את הגיוון?
הצורך האנושי השלישי/ להרגיש מיוחדים
הצורך האנושי ה-3 הוא לחשיבות, להרגיש מיוחד/ת, כל אדם רוצה וצריך להרגיש חשוב, נאהב, נחשק, כשהיינו תינוקות כולנו רצינו להרגיש שאנחנו מס’ 1, אם היו לך אחים התחרות איתם על אהבה ותשומת לב – ומצאת נישה, בין אם זה הילד החכם שהוא הטיפוס החכם או התעוזתי או האוהב או הציתן. הצורך הזה עדיין נשאר אתך: הצורך הזה להרגיש מיוחד וחשוב, איכשהו עיצב את מי שאתה היום, אתה יכול להרגיש מיוחד ע”י בנייה או השגה של משהו או שאתה יכול להרגיש מיוחד/משמעות ע”י הרס של משהו או מישהו, בכל המקרים משמעיות מיוחדת מגיעה מהמקום שאתה משווה את עצמך לאחרים – היררכיה, הרגשת עליונות/נחיתות. במובן החיובי הרגשת משמעות יכולה להוביל אותך להעלות את הסטנדרטים/הרמה שלך אם תתמקד יותר מדי בלהרגיש מיוחד משמע תהייה לך בעיה לתקשר עם אחרים בגלל שמשחק ההשוואה מסמן ומדגיש את ההבדלים ביננו ולא את מה שיש לנו במשותף, ישנם אנשים שמתמקדים בהרגשת המיוחדות בדרך של הערכה עצמית, של ביטול עצמי – הערכה עצמית נמוכה, בזה שהם מפקפקים בעצמם, אם הם טובים מספיק והם מצפים מאחרים להעלות אותם (את ערכם העצמי). איך את/ה מקבל משמעות, את הרגשת המיוחדות? מילות הקוד למשמעות/להרגשת המיוחדות הן: גאווה, חשיבות, סטנדרטים – רמה, הישגים/השגיות, הופעה, ביצועיות, שלמות, הערכה, משמעת, תחרות, בתוספת של כל המילים הנוגעות לישות כמו: “דחוי” או “להיות טוב מספיק”
הצורך הרביעי/אהבה – חיבור.
הצורך הרביעים הוא לאהבה וקשר/חיבור, כולם שואפים ומקווים לאהבה וכולם צריכים את החיבור עם בני אדם אחרים, אם אתה חי היום סימן שהייתה נאהב, היית צריך להרגיש אהוב (ושייגעו בך) כדי לשרות והצורך הזה הוא עדיין הבסיס שלך, ( או בסיסי בשבילך). במובן זה אהבה היא אינסטינקט ההישרדות האולטימטיבי. וזה מגיע לפני שבכלל התינוק היה יכול לדאוג לצורכי הגוף הבסיסיים שלו, אז אהבה היא כבר חלק גדול ממי שאתה. התסמינים לאהבה נשענים על מערכת האמונות שלך, באשר לאיך אתה משיג את תחושת האהבה הכליים שלך, באשר לאיך לזהות ולהעריך אהבה, והיכולת שלך להעניק אהבה בדיוק כמו לקבל אהבה, ישנם אנשים שבאופן נדיר (לעיתים נדירות) חווים אהבה אבל יש להם דרכים רבות להרגיש חיבור עם אחרים בקהילה או במקום העבודה, האם אתה חווה אהבה בחיים שלך? או שהאם אתה מתמקד על/בחיבור עם אנשים שזו דרך מאיימת פחות של אהבה? מילות קוד לאהבה וחיבור הם: ביחד, אחדות, התקשרות – חיבור, תשוקה, “באותו העמוד”.
ארבעת הצרכים האנושיים הראשונים הם הצרכים של האישיות וחייבים להתקיים ברמה מסוימת אצל כל אחד. שני הצרכים האחרונים את הצרכים של הנפש והם נחוצים וחשובים להגשמה האנושית ושני הצרכים הללו הם התפתחות והיכולת לתרום – תרומה.
הצורך האנושי החמישי / התפתחות – גדילה
כשאנחנו מפסיקים להתפתח אנחנו מתים, אנחנו צריכים להתפתח רגשית כל הזמן, גם רגשית, אינטלקטואלית ורוחנית. יש חוק אוניברסלי לגבי התפתחות: כל דבר בחיים, או מתפתח או שהוא מת – אין שום דבר באמצע. כל דבר שהיית רוצה או שיישאר בחיים שלך – הכסף שלך, הגוף שלך, מערכת היחסים שלך, האושר שלך או האהבה – חייב להיות מטופח, חייב שיטפחו אותו, יפתחו וירחיבו אותו, אחרת הוא יתנוון, ינבול…
מה זה אומר לגבינו? שאין “פרישה”, נקודת סוף, שפשוט אנחנו צריכים רק לשמור וליהנות ממה שיש לנו, אם הגוף שלך, המצב הפיננסי שלך, או מערכת היחסים שלך במצב טוב, תתכונן להמשיך לדאוג ולשמור עליהם ולהרחיב אותם (לשפר). אם תיתן להם לעמוד במקום הם ידרדרו.
הצורך האנושי השישי/תרומה- נתינה מעצמך.
תרומה מצריכה ממך להיות מעל הצרכים האישיים שלך ולתת לאחרים. רוב הבעיות הרגשיות ומקורות הכאב נעלמות כאשר אתה מתמקד בלעזור למישהו אחר מלבדך ועל כן נתינה זה צורך אנושי שמווסת באופן אפקטיבי את שאר חמשת הצרכים: אם אתה מתמקד בנתינה יש לך את הוודאות הזו ביכולת שלך לתת. (תמיד יש איזושהי דרך). יש לך מגוון (של מס’ דברים שיכולים להסתדר או לא להסתדר). נתינה היא מאוד אינטראקטיבית. (תקשורת בין אנשים, יש לך משמעות והרגשה מיוחדת), בגלל שמחויבות לנתינה זה דבר נדיר וזה סימן לאדם יוצא דופן, יש לך חיבור מכוון שיש לך חיבור כוחני נפשי, כשעוזרים לאחרים ואתה חייב לחוות התפתחות מכיוון שנתינה מצריכה אותך לצאת מעצמך, מהצרכים שלך, בשביל לתת לאחרים מההיבט הזה, המטרה של הצרכים האנושיים באופן הפסיכולוגי זה לא רק לדאוג לצרכים של עצמך אלא להעצים ולשרת ולעזור לאחרים , פגישה ויחס של מנהיגות ונתינה. אם אתה מתמקד בהתפתחות ונתינה אז קשה מאוד להשתעמם אתך או להיכנס לדיכאון.
כל אחד יוצר את מערכת האמונות והפעולות שלו על מנת לספק את צרכיו, אנו קוראים למערכת הזו: מודל העל של העולם. אדם אחד יכול לתת לעצמו/ה את התחושה של וודאות ע”י שהוא תמיד שולט בסביבה – אווירה, אדם שני יכול להרגיש בטוח ע”י זה שהוא לא בוטח באף אחד ואדם שלישי יכול להרגיש את תחושה הוודאות ע”י שהוא מחזיק באמונה רוחנית כלשהי, כולם יכולים לקבל מענה לצרכים של עצמם בדרכים יציבות שמשרתות את הצד הטוב ביותר באישיות שלהם ושל אחרים או שהם יכולים לקבל מענה לצרכים של עצמם בדרכים שבמוקדם או במאוחר יפגעו בעצמם או באחרים.
כשמישהו מאבד את הדרכים הטבעיות שלו לפגוש את הצרכים שלו הוא/היא חווים משבר לדוגמא: כשלאיש עסקים קורה משבר פיננסי כשבד”כ הוא מקבל תחושה של משמעויות מיוחדות, מעצם זה שהוא מבחינה פיננסים אדם מצליח אז הוא/היא חווים איבוד משמעות (מפסיקים להרגיש מיוחדים). כשאדם מקבל תחושה/הרגשה שהוא חשוב בגלל שהוא עוזר לאחרים ופתאום הוא כבר לא יכול לעזור לאחרים הוא/היא מאדים תחושה של משמעות, כשאנשים מאבדים את היכולת הטבעית שלהם לפגוש את הצרכים שלהם הם מגיבים ע”י זה שהם מנסים למצוא דרכים אחרות להחזיר לעצמם את תחושת המשמעות, לפחות באופן זמני, לפעמים הפתרונות הזמניים הללו מביאים לתוצאות לטווח ארוך ובפעמים אחרות הם גורמים לנזק, המטרה של פסיכולוגית הצרכים האנושיים היא להבין את מפת העולם של אדם אחר ולהביא אותו להבנה מודעת של הבחירות האישיות שלו ולעזור לאותו אדם למצוא דרכים חדשות לפגוש את הצרכים האנושיים שלו בדרכים שישרתו אותו/ה ואת האחרים בטווח הארוך
בקורס NLP וסוגסטיה אנחנו מדברים על ששת הצרכים האנושיים ואיך ניתן לשלב אותם בטיפול
תודה לנתן קטש על עבודת ההקלדה במאמר זה 🙂
תגובות אחרונות